Friday, January 2, 2009

Israel. Bangsa Paling Bodoh Dan Paling Tidak Berperikemanusian.


Petikan dari utusan.com.my.. sebuah akhbar terbitan rakyat Malaysia..

"Masjid jadi sasaran Yahudi

BAITULMAQDIS 1 Jan. – Masjid dan kawasan ibadat umat Islam tidak terkecuali daripada menjadi sasaran serangan tentera Israel di Genting Gaza yang memasuki hari keenam, hari ini.

Tindakan menyerang masjid dan tempat ibadat umat Islam itu dibuat selepas Israel mendakwa terdapat pejuang Palestin yang menyalahgunakan kawasan berkenaan sebagai pusat pemerintahan tentera dan stor simpanan senjata.

Ketua Khidmat Keselamatan Shin Bet, Yuval Diskin memberitahu Kabinet Israel semalam bahawa pemimpin Hamas bersembunyi di masjid dengan anggapan tentera Zionis tidak akan menyerang mereka di kawasan suci tersebut.

Keadaan itu menyebabkan tentera Yahudi turut menjadikan masjid-masjid sebagai sasaran serangan.

Setakat ini serangan itu memusnahkan lima buah masjid dan dua dewan ibadat.

Israel sebelum ini sering menjadikan tempat suci umat Islam ini sebagai sasaran walaupun tindakan itu berpotensi untuk menyemarakkan kemarahan penduduk Islam di seluruh dunia.

Terbaru semalam, serangan oleh pesawat perang Israel telah memusnahkan Masjid Tel Al-Hawa.

Penduduk Palestin dan jemaah masjid berkenaan membantah keras tindakan tersebut dan menafikan ia digunakan sebagai markas tentera.

“Tindakan itu merupakan satu penghinaan terhadap seluruh umat Islam,’’ kata seorang penduduk, Iyad Akram.

Sementara itu, Perdana Menteri, Ismail Haniyeh berkata, Israel perlu menghentikan serangan ke atas Gaza sebelum sebarang cadangan melaksanakan perjanjian damai dapat dipertimbangkan oleh Palestin.

Katanya, serangan ganas tentera Zionis ke atas wilayah Palestin perlu ditamatkan tanpa sebarang syarat dan selepas itu barulah rundingan damai dilakukan.

“Kedua, kepungan perlu dihentikan dan semua pintu sempadan perlu dibuka semula kerana kepungan itu merupakan ibu kepada semua masalah di Gaza,” tegas Ismail.

Ismail dalam nada tegas turut menyatakan, pejuang Islam yang mengawal Genting Gaza akan menang dalam peperangan menentang Israel.

“Kami ingin memberitahu penduduk Palestin di Gaza dan di mana jua bahawa kita akan menang dalam peperangan ini.

“Kemenangan semakin hampir dan insya-Allah ia lebih cepat daripada yang anda semua fikirkan,” tegas beliau.

Perdana Menteri itu menyatakan perang ini bukan serangan biasa tetapi merupakan peperangan sebenar di luar batasan moral, prinsip dan juga undang-undang.

“Perang ini merupakan satu peperangan menghapuskan penduduk Palestin di Genting Gaza,” katanya.

– Agensi"

Begini lah dunia sekarang, orang barat memandang Palestin sebagai pengganas, manakala orang timur memandang Israel sebagai pengganas. Sedangkan, Palestin hanya berjuang untuk mempertahankan diri menggunakan senjata yang tidak secanggih mana. Israel pula melakukan serangan habis-habisan menggunakan kereta kebal, jet, serta senjata yang canggih-canggih.

Kalu lah mereka ingin berperang, berperang lah dengan cara yang betul. Jangan melibatkan rakyat biasa yang tidak bersalah serta anak-anak yang masih bersekolah. Berperang lah di tempat yang tiada penduduk awam seperti mana Rasulullah s.a.w hanya berperang di padang pasir yg hanya melibatkan askar-askar.

Jikalau mereka ingin menawan sesuatu kota, tawan lah dengan cara yang betul seperti mana Rasulullah s.a.w. menawan Kota Suci Mekah tanpa melibatkan pertumpahan darah.

Aku tulis menggunakan huruf bersaiz besar supaya ianya diberi perhatian oleh semua orang. Buatlah yg semampu kita. Paling kurang, berdoalah buat mereka.. Berdoa untuk Palestin, supaya mereka selamat dan berdoa untuk israel supaya mereka insaf dan sedar. Berdoalah, inilah senjata orang-orang mukmin.

No comments: