Sunday, December 21, 2008

Sukhoi 'Bermegah' Di Pasir Puteh, Kelantan.

Sukhoi SU-30 MKM merupakan sebuah jet berteknologi tinggi atau lebih dikenali sebagai pesawat pemintas. Malaysia dan Rosoboronexport menandatangani kontrak untuk membeli 18 pesawat Sukhoi SU-30 MKM pada Mei 2003 dengan harga sekitar AS$ 900 juta. Sehingga Disember 2007, Malaysia telah pun menerima 6 buah pesawat ini dan ditempatkan di Gong Kedak, daerah Pasir Puteh, Kelantan

Sekarang ini pun, Gong Kedak sedang pun diperluas bagi memuatkan lagi Jet Sukhoi yang bakal diterima oleh Malaysia. Pesawat ini dioperasikan oleh Skuadron ke-11, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Gambar di bawah ini diambil ketika Sukhoi sedang melakukan latihan penerbangan dia ruang udara Pasir Puteh, Kelantan. Aku hanya perlu keluar ke belakang rumah untuk melihat pesawat Sukhoi yang sedang terbang sambil mengambil gambar menggunakan kamera Sony Cybershot DSC-W110 yg tidak berapa bagus untuk ambil imej jarak jauh.Kelajuan Sukhoi semasa beraksi memang amat laju jika dibandingkan dengan pesawat lain yang turut melakukan latihan di ruang udara ini. Kadang-kadang terasa gegaran di jantung ketika ianya berada di atas kepala kita.

Bagi memastikan jet yang terbang itu adalah Sukhoi, aku telah mencari sekeping gambar Sukhoi di internet dan membandingkannnya dengan gambar yang telah aku ambil tempoh hari. So, memang ternyata benarlah itu adalah Sukhoi yang telah pun membanggakan Malaysia dan turut berjaya menghantar seorang angkasawan rakyat Malaysia ke ISS.

No comments: